“Дракончето Ринти и Орденът на кралете” оживява в късометражен танцов филм„Дракончето Ринти и Орденът на кралете“ е дългоочакваното продължение на дебютната книга на Доника Ризова, а децата от Моварте Кидс и Денс Стейшън разказват с танц „Легенда за танцуващото драконче“. Хореографите Боряна Нинова и Ралица Мерджанова създават авторската хореография по книгата, за да прокарат мост през изкуствата с техния танцов спектакъл, да вдъхновят децата да заобичат както танца, така и литературата.

Книгата на Доника Ризова разказва за битката между Орденът на кралете и Драконовия орден, а сега рицарите им се изправят в поредна решаваща схватка. В приключението се впускат Грег и дракончето Ринти – смелите приятели от остров Майорка, българската царица Ана Мария, синът й Петър, рицар от Перпинян и самият папа. Ще успее ли тази спасителна мисия, в която залог са драконовите яйца, бъдещето на планетата ни, но и приятелството между порасналите вече момчета…

Илюстрациите в книгата отново са дело на талантливата художничка Мира Мирославова.

Децата, участващи в проекта „Легенда за танцуващото драконче“ са първите, докоснали се до новата книга на Доника Ризова. За да влязат в образ, да се вдъхновят и да могат да пресъздадат историята, тренират четири месеца. Подготвят ги треньорите Боряна Нинова и Ралица Мерджанова, участвали в редица медийни танцови формати , а доцент Емил Видев отговаря за каскадите и бойните сцени.

Предизвикателството беше голямо за всички ни, защото тези деца са състезатели по танци, печелили квалификации от редица международни състезания. Те за първи път обаче правят хореография за пред камера, имат актьорска игра и бойни сцени със специфична техника.”
Боряна Нинова, хореограф

Музиката за проекта също е изцяло авторска, написана по сюжета, вдъхновен от книгата. Неин автор е композиторът и изпълнител Ангел Ковачев, познат от музикалното дуо „Ангел и Мойсей“.

За първи път децата презентираха спектакъла по време на представянето на „Дракончето Ринти и орденът на кралете“ на Алея на книгата на 10.09.2022. Те направиха флашмоб представление, увлякоха хората да опитат стъпките, раздаваха автографи заедно с Доника Ризова и превърнаха представянето в истински литературен празник.

“Да видиш героите си оживяли чрез магията на танца и музиката, това наистина е вълшебство. Изкуствата се преплитат в този проект и създават изключително въздействащи картини. Емоция без аналог!”
Доника Ризова, автор

Премиерата на късометражния танцов филм, сниман в замъка Равадиново и стария град на Созопол, ще бъде на 30.09.2022 и ще съвпадне с официалната премиера на книгата „Дракончето Ринти и Орденът на кралете“.