Радио БНР София с предаването „Турагент“ на гости на Замък „Влюбен във вятъра“!


За историята на замъка – чуйте от административния специалист Мирослава Вълкова.

На три километра от Созопол се намира една туристическа забележителност, която тепърва гради своята история. Построен като сбъдна мечта, замъкът “Влюбен във вятъра” в село Равадиново впечатлява със своята архитектура. Интересното е, че на неговото място никога не е имало средновековен замък, а всичко е изградено камък по камък.

Минали са е над две десетилетия от първата копка на замъка, но строежът на нови съоръжения продължава и днес.
Към замъка има парк с хиляди екзотични дървета, растения и цветя, няколко дълбоководни езера със сладководни риби и водоплаващи птици, фонтан на желанията, малък зоопарк , вълшебна беседка, езеро с лебеди и параклис.

Българският замък приковава вниманието на любителите на пътешествия както от България, така и от чужбина. През 2017 г. той се изкачи на 3-о място в списъка на Европейската организация на най-добрите европейски дестинации в категорията за “Най-красив замък в Европа”.

Атракцията бе включена в новия европейски туристистически маршрут „Приказните дестинации на Европа“, заедно с емблематичните замъци на Франция и Германия, както и обекти от Ирландия, Словения и Италия. Забележителността бе обявена и за туристически обект № 1 у нас в конкурса на Министерството на туризма за 2018 г. В него е заснет последната холивудска лента за Спящата красавица.